Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD):
terugblik op het 5e seminarie – de Europese Unie in het hart van de debatten
De Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD) zijn een eliteopleiding die werd ontworpen om een diepgaand begrip van hedendaagse strategische kwesties te ontwikkelen. Deze cursus wordt georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) in samenwerking met het Egmont Instituut – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen en brengt hoge officieren, hoge ambtenaren en burgerlijke kaderleden samen (30 auditoren) om de huidige uitdagingen op het gebied van veiligheid, defensie en geopolitiek te bespreken.
Onlangs werd het 5e seminarie van de editie 2024-2025 gehouden met als centraal thema de rol van de Europese Unie in het internationale landschap.
1️⃣ Hoogtepunten van de lezingen en discussies
De Europese Unie in de internationale politiek
Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, onderzocht de huidige en toekomstige plaats van de Europese Unie in een multipolaire wereld. In het licht van de toenemende geopolitieke uitdagingen onderstreepte zijn lezing het belang van een verenigd Europa om invloed te hebben op het wereldbestuur.
Het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB)
Met de bijdragen van Prof. Dr Steven Van Hecke (KU Leuven) en Prof. Dr Daniel Fiott (VUB), onderzochten de auditoren de structuur en ambities van het GVDB, van de conceptualisering tot de actie op het terrein. Brigadegeneraal Bart Laurent (EEAS) verrijkte deze perspectieven door de operationele processen van de EU in crisiscontexten in detail te beschrijven.
België en collectieve defensie
Prof. Dr. Alexander Mattelaer (VUB/Egmont) besprak vervolgens de bijdrage van België aan de nieuwe collectieve defensiedynamiek in Europa en het belang van het opzetten van een kader voor nauwere samenwerking tussen de lidstaten.
2️⃣ Interactieve sessie: groepsdiscussie
De auditoren namen deel aan een groepsdiscussie over een cruciale vraag:
Meer dan 30 jaar na de beroemde uitspraak van Marc Eyskens in 1991 (“Europa is een economische reus, een politieke dwerg en een militaire worm”), wat is er veranderd? Welke hervormingen zouden de politieke en militaire effectiviteit van de EU kunnen verbeteren?
Deze discussies boden de gelegenheid om ideeën en standpunten uit te wisselen over hoe de huidige obstakels overwonnen kunnen worden, in het bijzonder de complexiteit van de Europese bestuursstructuren en de uiteenlopende belangen van de lidstaten.
3️⃣ Een tijd voor gezelligheid: nieuwjaarsreceptie en -diner
Het seminarie werd afgesloten met een nieuwjaarsreceptie en -diner in aanwezigheid van de directeur-generaal van het KHID, flottieljeadmiraal Baudouin Coppieters de Gibson, en de commandant van de Landcomponent, generaal-majoor Jean-Pol Baugnée.
Bij deze gelegenheid ontvingen alle auditoren een gesigneerd exemplaar van het boek van Prof. Sven Biscop: “This is Not a New World Order. Europe Rediscovers Geopolitics”.