Seminarie, 21-22 februari 2025

Een intens weekend voor het 6e seminarie Hoge Studies Veiligheid en Defensie

Seminarie 6, met als thema ‘grootmachtenpolitiek, was een weekend vol fascinerende discussies en verrassende ontdekkingen. Terugblik op de hoogtepunten van de HSVD!

Markante presentaties

Het seminarie begon met een analyse van strategische kwesties in Noordoost-Azië door prof. dr. Elena Atanassova-Cornelis. Deze presentatie gaf inzicht in de complexe dynamiek van deze regio, die van vitaal belang is voor toekomstige besluitvormers op het gebied van veiligheid en defensie.

Vervolgens dompelde Gie Goris, journalist bij MO*, ons onder in de subtiliteiten van de Indiase politiek met zijn presentatie getiteld “India schaakt op 10 borden tegelijk. Kan het winnen?”. Hij gaf een overzicht van hoe India op verschillende fronten tegelijk strijdt en gaf de deelnemers (de ‘auditoren’) een cruciale sleutel om de strategieën van dit opkomende land te begrijpen.

Bernard Simans presentatie over hybride oorlogsvoering en China onthulde onvermoede verborgen gevaren, waardoor de auditoren geschokt achterbleven. Inzicht in hybride oorlogvoering is van vitaal belang voor veiligheidsvaklieden, omdat het conventionele en onconventionele militaire tactieken combineert, die vaak worden gebruikt door machten zoals China om hun doelen te bereiken zonder een open conflict uit te lokken.

Jonathan Holslag, bekend om zijn optredens in de media, trok ook de aandacht met zijn analyse van de rol van China op het wereldtoneel. Zijn presentatie belichtte de wereldwijde ambities van China en hun implicaties voor de internationale veiligheid, een onderwerp dat een must is voor HSVD-auditoren.

Levendige discussies

Daar stopten de discussies niet.

Prof. dr. Tanguy Struye de Swielande onderzocht de erfenis van de regering Biden en de terugkeer van Trump. Deze analyse is cruciaal om de eb en vloed van het buitenlands beleid van de VS en de impact ervan op de veiligheid in de wereld te begrijpen.

Dr. Bruno Hellendorff gaf een fascinerend perspectief op de Indo-Pacifische regio met zijn presentatie getiteld ‘L’Indopacifique ou le basculement du monde’ (‘De Indo-Pacifische regio of het kantelen van de wereld’). Hij legde uit hoe deze regio het nieuwe geopolitieke zwaartepunt aan het worden is, een essentiële sleutel tot het anticiperen op toekomstige veiligheidsuitdagingen.

Conclusie

Dit seminarie was een groot succes en bood diepgaande analyses en verrijkende discussies over de grootmachten van de wereld. De auditoren kregen een beter inzicht in de huidige geopolitieke kwesties.

Voor meer informatie over de Hoge Studies Veiligheid en Defensie: HSVD.

Voor meer informatie

– over hybride oorlogsvoering nodigen we u uit voor een speciale conferentie op 20 maart: https://www.defence-institute.be/nl/evenementen/2025-03-20-21-seminarie/;

– lees ook artikelen van onderzoekers van het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie (SCVD) over de Indo-Pacifische regio: https://www.defence-institute.be/nl/veiligheid-defensie/indo-pacifische-regio/.