Deze Focus Paper gaat dieper in op de recent opgelopen spanningen rond middellangeafstandsraketten in Europa en maakt hiervoor een vergelijking met de Europese rakettencrisis van eind 1970 en begin 1980. Ze bestudeert de historische context en het belang van het Intermediate-range Nuclear Forces (INF)-verdrag en onderzoekt de gevolgen van diens beëindiging in 2019. In de nasleep van deze gebeurtenis rijst er opnieuw bezorgdheid rond een mogelijke nieuwe wapenwedloop op het Europese continent.
In deze studie komen ook recente strategische ontwikkelingen aan bod, zoals de stationering van het Iskander‑M‑raketsysteem door Rusland in Europa en de rakettests van de Verenigde Staten met voorheen verboden raketten, alsook de manier waarop deze handelingen het veiligheidsklimaat kunnen beïnvloeden. Aan de hand van een grondige analyse vestigt deze paper de aandacht op de strategische en politieke gevolgen van deze ontwikkelingen alsook de risico’s gelinkt aan de duale capaciteiten van moderne raketsystemen, en onderzoekt ze de mogelijkheid op misrekeningen of een onbedoelde escalatie.
De auteur benadrukt dat het van belang is om de gesprekken rond wapenbeheersing opnieuw nieuw leven in te blazen en de dialoog op internationaal niveau opnieuw aan te vatten om het risico op een nieuwe Europese rakettencrisis te beperken. Deze analyse erkent dat de huidige situatie complex is, maar reikt tegelijkertijd enkele mogelijke pistes aan om deze uitdagingen aan te pakken en zo stabiliteit en vrede in Europa te bewaren. Op die manier draagt dit werk op evenwichtige en doordachte wijze bij tot de lopende discussies rond Europese en mondiale veiligheid.

Focus Paper 48 downloaden

(Alleen beschikbaar in het Engels)

Onderzoekslijnen: Defensie-capaciteiten en –technologieën; Trans-Atlantische betrekkingen; Eurazië

Bron afbeelding: © Ministry of Defence of the Russian Federation.

Focus Paper 48

The Resurgence
of Intermediate-Range Missiles
and its Implications
for European Security

Alain DE NEVE