De mogelijke dreiging van Russische antisatellietcapaciteiten (ASAT) heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Beschuldigingen van de Verenigde Staten dat Rusland (nucleaire) ruimtewapens aan het ontwikkelen is, wat in strijd is met het Ruimteverdrag van 1967, benadrukken de nood aan een robuuste internationale regelgeving om de militarisering van de ruimte te verhinderen en te garanderen dat ze enkel voor vreedzame doeleinden gebruikt wordt.
Dit onderzoek gaat dieper in op de veranderende dynamiek van deze dreiging en de gevolgen hiervan voor de wereldwijde veiligheid. Het analyseert de groeiende kloof tussen de ruimtevaartcapaciteiten van Rusland en die van andere grootmachten en benadrukt de voortdurende uitdagingen waar Rusland voor staat bij het vernieuwen van zijn draagraketten en het vernieuwen van zijn vloot satellieten. In het tijdperk na de Koude Oorlog worstelde de ruimtevaartindustrie namelijk met de modernisering van zijn vloot en financiële stabiliteit.
Een gedetailleerde analyse van de Russische antiraketverdedigingsprogramma’s staat centraal in deze studie, waaronder de satellieten die ontworpen zijn voor rendezvous and proximity operations (RPO), direct ascent ASAT (DA‑ASAT)-programma’s en de ontwikkeling van het S‑500 raketafweersysteem. De studie bespreekt ook de geloofwaardigheid van een Russische nucleaire co-orbitale ASAT-dreiging, evalueert de waarschijnlijkheid van een dergelijke dreiging en behandelt de ernstige gevolgen van een kernexplosie in de lage baan om de aarde.

Focus Paper 47 downloaden

(Alleen beschikbaar in het Frans)

Onderzoekslijnen: Defensie-capaciteiten en –technologieën; Eurazië

Source photo: NASA on Flickr

Focus Paper 47

Existe-t-il une menace sérieuse de capacités ASAT nucléaires russes ?

Alain DE NEVE