Baudouin COPPIETERS de GIBSON, ir.

Flottieljeadmiraal

Directeur-generaal

Biografie

Baudouin Coppieters de Gibson is geboren op 15 januari 1970. Na zijn studies Latijn-Grieks aan het Athénée Robert Catteau koos hij voor Polytechniek aan de Koninklijke Militaire School (KMS). In 1994 behaalde hij zijn diploma burgerlijk ingenieur, met een specialisatie in telecommunicatie. Nadien werd hij aan de Applicatieschool van de Marine opgeleid tot marineofficier en nam hij deel aan de vormingscampagne met de Franse helikoptercarrier Jeanne d’Arc.
Voor zijn eerste boordfuncties werd hij in 1996 en 1997 bewapenings- en operatieofficier aan boord van de mijnenjagers Primula en Crocus. Na zijn studies in de luchtverdediging, met een specialisatie in communicatie, aan de binationale operationele school in Den Helder, ging hij aan boord van de fregat Wandelaar om deel te nemen aan de ontplooiing van Fairwind 2000 in Azië.
In september 2000 werd hij gepromoveerd tot luitenant-ter-zee, waarna hij een postgraduaat volgde in de ingenieurswetenschappen – informatiesystemen aan de École Nationale Supérieure des Techniques Avancées in Parijs. In 2002 behaalde hij zijn masterdiploma als ingenieur van het militaire materieel.
Na een nieuwe operationele periode aan boord van de fregat Westdiep, vervoegde hij in 2003 de Defensiestaf bij het directoraat generaal Material Resources in Brussel als materiaalbeheerder en verantwoordelijke voor verscheidene projecten. Hij volgde ook de Vorming voor Kandidaat-Hoofdofficieren aan het Defensiecollege.
Begin 2008 werd hij tweede commandant aan boord van de Primula en in juli van datzelfde jaar kreeg hij het commando van het schip, een functie die hij uitoefende tot begin 2010. Onder zijn commando nam de Primula deel aan nationale en internationale missies en operaties.
In 2010 keerde korvetkapitein Coppieters terug naar het directoraat-generaal Material Resources als hoofd van de ondersectie Mijnenbestrijding. In deze hoedanigheid coördineerde hij de uitvoering van de BENESAM-akkoorden rond de materiële aspecten van de mijnenjacht, volgde hij de lopende projecten op en stond hij in voor de opvolging en coördinatie van de onderzoeks en ontwikkelingsstudies van de marine in samenwerking met de NAVO en het Europees Defensieagentschap.
In juni 2014 werd hij tweede commandant van de fregat Leopold 1 en naam hij deel aan operatie Atalanta in 2014 en aan de operatie Maritime Capability Building (MCB) in de Golf van Guinea in 2015.
Eind 2015 vatte fregatkapitein Coppieters het project aan voor de vervanging van de maritieme mijnenbestrijdingscapaciteit. In overeenstemming met de Strategische Visie van juni 2016 en de akkoorden tussen België en Nederland, coördineerde en organiseerde hij het vernieuwingsprogramma van deze capaciteit tot de technisch-operationele en logistieke evaluatie plaatsvond. Deze leidde uiteindelijk tot de beslissing van de ministerraad op 15 maart 2019 om het contract toe te kennen aan het Belgian Naval & Robotics consortium voor de bouw en ondersteuning van twaalf (Belgische en Nederlandse) mijnenbestrijdingsvaartuigen uitgerust met lucht-, grond- en onderwaterdrones.
Op 15 mei 2019 werd fregatkapitein Coppieters commandant van het fregat Louise-Marie en stond hij onder meer in voor de training in verschillende vakgebieden en operationele en tactische kwalificatie voor de ingescheepte NH90.
Van november 2020 tot juli 2024 was kapitein-ter-zee Coppieters verantwoordelijk voor het beheer van de bestaande maritieme systemen en de maritieme capaciteitsvernieuwingsprojecten binnen het directoraat-generaal Material Resources.
In juli 2024 werd flottieljeadmiraal Coppieters de Gibson benoemd tot directeur-generaal van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.
Hij is getrouwd en heeft vier kinderen.