Stan BRABANT

Onderzoeker bij het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie

stanislas.brabant@mil.be

Sahel en Subsaharisch Afrika

Biografie

Stan Brabant is onderzoeker gespecialiseerd in de ‘Sahel/Saharastrook’ bij het Studiecentrum voor Veiligheid en Defensie (SCVD).
Tussen 1994 en 2010 werkte hij voor Handicap International (ook bekend als Humanity & Inclusion). Hij werkte eerst in Cambodja en Afghanistan, in programma’s voor het opruimen van landmijnen en risicoreductie. Van 2000 tot 2010 leidde hij de beleidseenheid van de organisatie, die verantwoordelijk was voor onderzoek en voorspraak over de humanitaire impact van landmijnen en clustermunitie. Hij maakte deel uit van de redactieraad van de Landmine and Cluster Munition Monitor waar hij onderzoeker en thematisch coördinator was. Hij initieerde ook verschillende onderzoeksprojecten over de humanitaire impact van landmijnen en clustermunitie en lanceerde het Ban Advocates initiatief, een pilootproject dat de personen die getroffen waren door clustermunitie in staat stelt om deel te nemen aan het ‘Oslo proces’ dat leidde tot de Conventie over Clustermunitie van 2008.
In 2010 vervoegde Stan het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) als senior technisch adviseur van de nationale regulerende autoriteit voor de blindgangers/mijnenactiesector in de Democratische Volksrepubliek Laos. In deze hoedanigheid richtte hij zijn inspanningen op het helpen van de Laotiaanse regering met de implementatie van het Verdrag inzake Clustermunitie en het voorzitterschap van de eerste Conferentie van staten die partij zijn bij het Verdrag.
Stan was vervolgens zeven jaar lang directeur-generaal van de Luxemburgse sectie van Amnesty International, een periode waarin de sectie bijzondere aandacht besteedde aan mensenrechtenactivisten in gevaar in Europa, Rusland en het Midden-Oosten. Ook initieerde hij een onderzoeksproject over de banden tussen banken, wapens en mensenrechten.
In 2019 verhuisde Stan terug naar Brussel waar hij de Observatoire des armes wallonnes (Walloon Arms Monitor) ontwikkelde, een initiatief van het maatschappelijk middenveld, gehost door Amnesty International, dat beoordeelt in hoeverre het Waalse Gewest zijn verplichtingen met betrekking tot wapenexport nakomt. Stan schreef bijna alle rapporten van 2019 tot 2024 van de Observatoire des armes wallonnes.
In 2020-2021 werkte Stan mee aan de financiële redding van de Groupe de recherche et d’information sur la paix et la sécurité (GRIP), waar hij ook onderzoek deed naar autonome wapens.
Stan heeft een kandidatuur (bachelor) in de wijsbegeerte (Vrije Universiteit Brussel), een licentiaat en een maîtrise (masters) in politieke wetenschappen en internationale betrekkingen (Université catholique de Louvain) en een certificaat van geavanceerd management (ICHEC-Entreprises). Stan vervoegde het SCVD in maart 2025.

Expertise

Mensenrechten
Humanitaire impact van wapens
Mijnbestrijding
Wapenexport
Autonome wapens

Publicaties

Stan Brabant, François Graas et al., Observatoire des armes wallonnes (Bruxelles : Amnesty International, 2019, 2020, 2021, 2023 & 2024), https://www.amnesty.be/campagne/pour-controle-ventes-armes/observatoire-armes-wallonnes.

Stan Brabant et al., Circle of Impact: The Fatal Footprint of Cluster Munitions on People and Communities (Brussels : Handicap International, 2007), http://reliefweb.int/report/world/circle-impact-fatal-footprint-cluster-munitions-people-and-communities.

Stan Brabant, « Robots tueurs : bientôt opérationnels ?, » Note d’analyse (Groupe de recherche et d’information sur la paix et la sécurité), 29 mars 2021, https://grip.org/robots-tueurs-bientot-operationnels/.

Stan Brabant, “The Ban Advocates: cluster munitions victims’ commitment to the implementation of the Convention on Cluster Munitions,” Disarmament Forum, no. 1 (mars 2010): 3-12, https://www.unidir.org/files/publications/pdfs/implementing-the-convention-on-cluster-munitions-en-318.pdf.

Stan Brabant, “What do survivors think of cluster munitions?,” Disarmament Insight, October 22, 2007, https://disarmamentinsight.blogspot.com/2007/10/.

Stan Brabant, “Learning How to Respond to the Needs of Mine-Affected Communities,” Journal of Mine Action 9, no. 1 (September 2005), 50 & 103, http://www.jmu.edu/cisr/journal/9.1/Focus/brabant/brabant.htm.