Buiten Polen zijn er weinig landen die zo direct blootstaan aan de veiligheidsuitdaging die Rusland vormt. Polen grenst aan de Russische exclave Kaliningrad en de bondgenoot van Moskou, Wit-Rusland. Zijn nationale geschiedenis toont duidelijk aan welke risico’s er op het spel staan: Rusland heeft Polen in zijn geschiedenis verschillende keren geheel of gedeeltelijk bezet. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren ‘90, werd het land diep geïntegreerd in de Europese en trans-Atlantische veiligheidsarchitectuur en werd het lid van de EU en de NAVO.
Na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne heeft Polen een cruciale rol gespeeld in de reactie van Europa. Het was een van de eerste landen die zware pantservoertuigen stuurde ter ondersteuning van de Oekraïense strijdkrachten. Het verlichtte de druk op Oekraïense overheidsinstellingen door zijn grens open te stellen voor honderdduizenden vluchtelingen. Daarenboven zijn Poolse logistieke faciliteiten essentieel om militaire steun naar Oekraïne te sturen. Warschau is ook van start gegaan met een enorme inkoop van militair materieel en is van plan om de omvang van zijn strijdkrachten drastisch uit te breiden.
Het is duidelijk dat de opkomst van Polen als een van de grote militaire machten in Europa een grote invloed heeft op het gemeenschappelijke veiligheids- en defensiebeleid van de EU en de aanpak van de NAVO op het gebied van afschrikking en defensie. Tijdens deze conferentie zullen we nagaan in hoeverre de herbewapening van Polen uitdagingen en kansen biedt voor samenwerking tussen de EU en de NAVO.
Om deze kwesties te bespreken, verwelkomen we met genoegen dr. Łukasz Maślanka en dhr. Jacek Tarociński, onderzoekers van het Centrum voor Oosterse Studies (OSW) in Warschau.
Onderzoekslijnen: Europa; Trans-Atlantische betrekkingen; Eurazië
Bron afbeelding: © S. Van Hoeymissen
Registratie is verplicht en moet uiterlijk
op donderdag 16 januari 2025 ontvangen zijn.
Avondconferentie
De verankering van de militaire ontwikkeling
van Polen in de NAVO-EU-context
Dr. Łukasz MAŚLANKA
Dhr. Jacek TAROCIŃSKI
Moderator: Simon VAN HOEYMISSEN
Taal: Engels
Simultane vertolking in het Frans en in het Nederlands
23 januari 2025, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie
Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel