Frankrijk is het eerste Europese land dat een Indo-Pacifische strategie heeft aangenomen en markeert daarmee een cruciale mijlpaal in 2018-2019. Deze strategie is uniek in Europa, omdat ze gebaseerd is op een nationale visie met grootse ambities voor deze regio van primair belang. Frankrijk, dat zichzelf heeft gepositioneerd als een “balancerende macht” om komaf te maken met de rivaliteit tussen China en de VS, heeft ook een leidende rol gespeeld bij de goedkeuring van een Indo-Pacifische strategie door zijn Europese buren en op EU-niveau in september 2021.
De Indo-Pacifische strategie van Frankrijk werd echter ondermijnd door een aantal belangrijke ontwikkelingen: het AUKUS-defensiepact tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, de toenemende assertiviteit van China en de ideologische verschuiving in de rivaliteit tussen China en de VS. Daarbij komen nog eens de oorlogen in Oekraïne en in het Midden-Oosten, die de aandacht en de middelen van de Europese staten hebben afgeleid naar nabijer gelegen oorden. Deze gebeurtenissen hebben niet alleen de kloof blootgelegd tussen de ambities van Frankrijk en de militaire middelen die effectief gemobiliseerd moeten worden in de Indo-Pacifische regio, maar doen ook twijfels rijzen over het vermogen van Frankrijk om op te treden als een balancerende macht in de regio en zijn Europese partners samen te brengen en te mobiliseren.
Voor welke uitdagingen en bedreigingen staat Frankrijk in de Indo-Pacifische regio en wat zijn de gevolgen voor Europa? Zijn het beleid en de capaciteiten van het land in overeenstemming met de gebeurtenissen in de regio en hoe kunnen ze aangepast worden aan deze realiteit, in het licht van escalerende regionale conflicten? Is het mogelijk en wenselijk dat Europese landen die minder machtig en aanwezig zijn in de regio zich aansluiten bij de Franse aanpak?
Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek en een zo goed mogelijk antwoord te bieden op vragen zowel over deze kwestie die van groot geostrategisch belang is voor Frankrijk in de Indo-Pacifische regio als over de gevolgen op Europees niveau, hebben we het genoegen om te luisteren naar mevr. Céline Pajon, hoofd van de activiteiten betreffende Japan en de Indo-Pacifische regio aan het Centrum voor Aziatische Studies van het Institut français des relations internationales (IFRI) en expert in buitenlands en defensiebeleid met betrekking tot de Indo-Pacifische regio en Japan.

Bron afbeelding : © Franse Marine

Avondconferentie

De strategische houding van Frankrijk in
de Indo-Pacifische regio: bijzonderheden,
limieten en uitdagingen voor Europa

Mevr. Céline PAJON

Moderator : Xavier BARA

Taal : Frans
Simultane vertolking in het Nederlands en in het Engels

7 oktober 2024, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel