De ontwikkeling van China’s militaire macht op zee was de laatste jaren bijzonder snel en indrukwekkend. Buiten de nabijgelegen zeeën ontplooit Peking zijn strijdkrachten nu vaker in de ruimere Stille Oceaan, maar ook in de buurt van Europa en de Atlantische oceaan, in de toekomst mogelijk via de Arctische route. De snelle ontwikkeling van China’s marinecapaciteiten, zijn militaire opbouw in de Zuid-Chinese Zee, zijn eerste basis in Djibouti, de vooruitzichten op andere soortgelijke ontwikkelingen en de uitbreiding van de buitensluitende A2/AD-capaciteiten in aangrenzende zeeën, verspreiden het beeld van een assertievere militaire houding die hun geopolitieke streven en eisen weerspiegelt. Hiervan wordt vaak gezegd dat zij inherent schadelijk zijn voor de gevestigde – d.w.z. VS – belangen en het vermogen van de Verenigde Staten om stabiliteit in de regio Azië-Stille Oceaan te waarborgen.
Bovenop de voorstellingen en analyses gefocust op de VS roepen de huidige ontwikkelingen bij de modernisering van de Chinese marine zeker vragen op met betrekking tot de strategische positie van het land en zijn doelstellingen en groeiende aspiraties binnen de context van de regionale en mondiale geopolitiek. Er blijven ook belangrijke vragen met betrekking tot China’s modernisering van de marine. Hoe en in welke mate vormt het een uitdaging voor de vrijheid van scheepvaart in de regio Azië-Stille Oceaan en de wereldzeeën? Wat betekent het voor de Europese maritieme staten en de toekomst van de scheepvaart langs vitale intercontinentale scheepvaartroutes? Hoe kan men best reageren op de toenemende risico’s en onzekerheden?
Om deze kritieke kwesties voor maritieme veiligheid en het veranderende machtsevenwicht in Azië te beoordelen, verwelkomen wij met genoegen professor Peter Roberts, directeur van de onderzoeksgroep “Military Sciences” van het Royal United Services Institute (RUSI), Verenigd Koninkrijk, en Dr Collin Koh Swee Lean, senior onderzoeker voor het China Programma van het Institute of Defence and Strategic Studies aan de Rajaratnam School of International Studies, gevestigd aan de Nanyang Technologische Universiteit, Singapore.
Onderzoekslijn: Indo-Pacifische regio
©2015 Ivan T.
Online avondconferentie
China’s nieuwe zeemacht:
een uitdaging voor de vrijheid
van scheepvaart in Azië-Pacific?
Professor Peter ROBERTS
Doctor Collin KOH SWEE LEAN
Moderator: Nicolas GOSSET
Taal: Engels
25 maart 2021, 17.00 u. – 18.30 u.
> Vanaf 16.00 u. – Onthaal –
verbinding met de online conferentie
> 17.00 u. – Conferentie en vragenronde
Video’s van de conferentie:
> Professor Peter ROBERTS
> Doctor Collin KOH SWEE LEAN