Huis van de Europese Geschiedenis en Fort van Breendonk: een essentiële herinneringsplicht
In het kader van de cursus Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD) kregen de deelnemers (‘auditoren’) de kans om twee bijzondere sites te verkennen: het Huis van de Europese Geschiedenis en Fort van Breendonk. Het was een dag van bezinning en herinnering, essentieel voor besluitvormers die betrokken zijn bij veiligheids- en defensievraagstukken.
De Europese geschiedenis begrijpen om beter te anticiperen op de toekomst
De dag begon in het Huis van de Europese geschiedenis. Op initiatief van het Europees Parlement opende dit museum in 2017 zijn deuren. Het beslaat de belangrijkste fasen in de opbouw van Europa en belicht de beslissende gebeurtenissen en uitdagingen die de Europese Unie hebben gevormd. Door middel van permanente en tijdelijke tentoonstellingen, collecties van historische artefacten en educatieve programma’s, gaf dit bezoek de auditoren een beter begrip van de evolutie van Europa en het belang van samenwerking tussen staten.
Fort van Breendonk: een markante gedenkplaats
Na deze onderdompeling in de Europese geschiedenis bracht de HSVD-delegatie een bezoek aan het Fort van Breendonk, een plek vol geschiedenis en herinnering.Dit fort in de buurt van Antwerpen diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als nazi-detentiecentrum en doorgangskamp. Onder leiding van majoor Luk Sanders kregen de auditoren een rondleiding op deze plek, die grotendeels in originele staat is gebleven, wat de emotionele impact des te groter maakt.
Het fort getuigt van de donkere uren van de bezetting, toen duizenden gevangenen het slachtoffer werden van geweld en onderdrukking. Het bezoek was een gelegenheid om na te denken over de waarden van vrijheid, verzet en waakzaamheid tegenover autoritaire excessen.
Een herinneringsplicht voor degenen die betrokken zijn bij veiligheid en defensie
Voor de auditoren van de HSVD, die zich voorbereiden op strategische verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid en defensie, had dit bezoek een fundamenteel doel: hen eraan herinneren dat het geheugen een essentieel element is in de opbouw van veiligheidsbeleid. Inzicht in fouten uit het verleden is van vitaal belang als we willen voorkomen dat ze zich herhalen en als we de principes van democratie, mensenrechten en soevereiniteit willen behouden.