De Hoge Studies Veiligheid en Defensie: een eliteopleiding in mondiale strategische en veiligheidskwesties
De Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD), georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID in samenwerking met het Egmontinstituut, is een cursus op hoog niveau gericht op beleidsmakers inzake veiligheid en defensie. De cursus is bedoeld voor officieren, ambtenaren en leidinggevenden van hogere rang en richt zich op een diepgaand begrip van hedendaagse veiligheids- en defensieaangelegenheden, binnen een multidisciplinair kader.
Van 22 tot 23 november 2024 bracht het derde seminarie van deze vorming deskundigen samen om factoren van instabiliteit te bespreken op het wereldtoneel. Het programma bevatte inhoudsrijke presentaties en levendige debatten over de belangrijkste kwesties die de wereld van vandaag vormgeven. Het volgende seminarie (op 13 en 14 december 2024) zal het tweede en laatste seminarie zijn over factoren van instabiliteit op het wereldtoneel.
Een onderdompeling in de grote veiligheidsuitdagingen
Korvetkapitein Patrick Praet opende het seminarie met een presentatie die de deelnemers (de “auditoren”) een beter inzicht gaf in de rol en de missies van Defensie in de Belgische en internationale context. Deze presentatie had als doel om de burgerlijke auditoren een beter inzicht te geven in de middelen en mogelijkheden van Defensie.
Bernard Siman, lid van het Egmontinstituut en strategiedeskundige, belichtte het begrip ‘hybride oorlogsvoering’. Dit concept, dat steeds meer centraal staat in moderne internationale conflicten, tracht tegenstanders te destabiliseren met talloze dubbelzinnige en halfslachtige vormen van oorlogsvoering, eerder dan via een harde kinetische confrontatie.
De evolutie van de media en het informatiemanagement werden aangesneden door François Heinderyckx, professor aan de Université libre de Bruxelles. In een context waarin desinformatie een groeiende bedreiging vormt, stelde hij een analyse voor van de nieuwe dynamiek om zichzelf en anderen effectief te informeren.
Twee gerenommeerde experts behandelden vervolgens een onderwerp van cruciaal strategisch belang: de proliferatie van wapens. Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, ging in op de problematiek rond handvuurwapens en lichte wapens, terwijl professor Tom Sauer van de Universiteit Antwerpen zich richtte op de geopolitieke implicaties van kernwapens.
Geopolitieke kwesties en mondiale veiligheid op de agenda voor de tweede dag
Dr. Christopher Kinsey, professor aan King’s College London, gaf een presentatie over het snelgroeiende fenomeen van privatisering van veiligheid en oorlogsvoering. Hij analyseerde de rol van particuliere militaire bedrijven en aannemers in conflictgebieden, evenals hun ethische, strategische, juridische en praktische implicaties.
Katleen De Meulenaere, expert op het gebied van biologische dreigingen bij de Belgische Defensie, deelde haar kennis over biologische risico’s, een onderwerp dat steeds zorgwekkender wordt in een tijdperk van pandemieën en opkomende technologieën.
In het kader van de opkomst van zogenaamde extremistische partijen en hun impact op de democratie en de nationale veiligheid interviewde Luk Sanders tot slot de heer Benjamin Pestieau omtrent de vraag of PVDA al dan niet een extremistische partij is.
Een boeiende opleiding voor de leiders van morgen
De HSVD zijn meer dan een reeks seminaries en enkele bezoeken. Het is een uitzonderlijke kans voor de auditoren om hun horizon te verbreden, te debatteren met vermaarde experts en hun begrip van veiligheids- en defensievraagstukken te versterken. De cursus biedt ook de mogelijkheid om stevige banden te smeden met sleutelfiguren uit heel diverse sectoren, van het leger tot het maatschappelijk middenveld, van de academische tot de politieke wereld, van de diplomatieke tot industriële wereld, enzovoort.
Wilt u uw strategische vaardigheden ontwikkelen en deel uitmaken van een uniek netwerk van deskundigen en beleidsmakers? De inschrijvingen voor de sessie 2025-2026 van de HSVD zijn nog geopend tot 15 december 2024.
Mis deze uitzonderlijke kans niet en schrijf je nu in om een belangrijke speler te worden in de wereldwijde uitdagingen van morgen.