Seminarie, 18-19 oktober 2024

Seminarie van de Hoge Studies Veiligheid en Defensie: kunstmatige intelligentie, democratie en geopolitiek zijn centraal in de debatten

Ontdek hoe het Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD) de leiders van morgen opleiden door de grote uitdagingen van internationale veiligheid aan te pakken, door middel van een seminarie over kunstmatige intelligentie, democratie en geopolitiek.

De Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD)

Een opleidingsprogramma op hoog niveau georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen (Egmont Instituut), onderzoeken de huidige mondiale uitdagingen verder tijdens hun residentieel seminarie op 18 en 19 oktober 2024 in Brussel. Dit multidisciplinaire programma richt zich tot hoofdofficieren en vooraanstaande civiele kaderleden die geselecteerd zijn omwille van hun expertise in veiligheid en defensie.

Hoofdthema’s van het HSVD-seminarie van oktober 2024

Het seminarie bestond uit twee dagen lezingen en discussies. Elke presentatie bood essentiële inzichten in brandende kwesties zoals kunstmatige intelligentie, criminaliteit, politiek extremisme en democratie.

1. Kunstmatige intelligentie: een bedreiging of een kans voor veiligheid?

Bart Asnot (Microsoft) opende het seminarie door te wijzen op de kritieke kwesties die verband houden met de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) en de bedreigingen die het inhoudt voor de defensie- en veiligheidssectoren. Dit technologische aspect is cruciaal voor het beheer van moderne conflicten en het voorkomen van cyberaanvallen.

2. Militaire AI-dreigingen en internationale veiligheid

Dr. Joseph Henrotin, expert vanuit het Centre d’analyse et de prévision des risques internationaux (CAPRI) en het ISC Parijs, nam de risico’s in verband met de militaire toepassingen van AI onder de loep. Het toenemende gebruik van geautomatiseerde systemen en militaire drones heeft het potentieel defensiestrategieën in toekomstige conflicten opnieuw te definiëren.

3. Criminaliteit en drugs: de veiligheidsuitdagingen van morgen

Ine Van Wymersch, nationaal drugscommissaris (en alumna van het HSVD-seizoen 2023-24), deelde haar expertise over criminaliteitsbestrijding en de uitdagingen waar het Nationaal Drugscommissariaat voor staat. De globalisering van de drugshandel vormt een constante uitdaging voor internationale veiligheidsinstanties.

4. Milieu en geopolitiek: welke invloed op veiligheid?

Jean-Pascal van Ypersele, hoogleraar aan de UCL en klimaatexpert, onderzocht de impact van milieuontwikkelingen op de geopolitiek en hoe klimaatverandering de internationale veiligheid en toekomstige conflicten kan beïnvloeden.

Tweede dag: democratie, extremisme en demografische geopolitiek

De tweede dag was gericht op de politieke en sociale aspecten van veiligheid:

1. De staat van democratie in de wereld

Majoor Luk Sanders van het KHID onderzocht de staat van de democratie in de wereld, een sleutelkwestie bij het begrijpen van de risico’s van politieke instabiliteit en de impact daarvan op de internationale veiligheid.

2. Discussie over politiek extremisme

Tijdens een discussiesessie konden de deelnemers debatteren over internationale betrekkingen met autocratische regimes, waarbij onderwerpen als handel, defensie, onderzoek en ontwikkeling, alsook energieafhankelijkheid aan bod kwamen.

3. De rol van demografie in de hedendaagse geopolitiek

Bruno Masquelier (UCL) presenteerde de verbanden tussen demografie en geopolitiek en wees erop dat demografische trends een directe invloed hebben op het internationale machtsevenwicht.

Relevantie van dit seminarie voor de Hoge Studies Veiligheid en Defensie

Het seminarie van oktober 2024 weerspiegelt perfect de multidisciplinaire aanpak van de HSVD. Gerenommeerde experten uit belangrijke sectoren bieden essentiële training in het begrijpen van de complexe dynamiek die de internationale veiligheid beheerst. Lezingen worden gevolgd door discussies, waardoor deelnemers ideeën kunnen vergelijken en hun strategische visie kunnen verrijken.
Hoge Studies Veiligheid en Defensie stellen hun deelnemers in staat om duurzame banden te smeden, terwijl ze hun kennis van hedendaagse wereldwijde uitdagingen verdiepen. Dit geeft hun de tools die ze nodig hebben om hun professionele verantwoordelijkheden effectief aan te pakken, in zo uiteenlopende sectoren als nationale veiligheid, defensie en internationale samenwerking.

Essentiële training voor de leiders van morgen

Het residentieel seminarie van het HSVD in oktober 2024 illustreert nogmaals het belang van het opleiden van besluitvormers die in staat zijn om te gaan met wereldwijde crises. Door onderwerpen aan te snijden die zo breed zijn als kunstmatige intelligentie, criminaliteit en democratie, bieden de HSVD hun auditoren een diepgaand begrip van mondiale kwesties en bereiden hen voor om belangrijke spelers te worden op het gebied van veiligheid en defensie.
Wilt u uw vaardigheden op het gebied van veiligheid en defensie verbeteren en deel uitmaken van een netwerk van experten op hoog niveau? Sollicitaties voor de volgende sessie van de Hoge Studies Veiligheid en Defensie (HSVD) zijn nu open!
Solliciteer vandaag en word een van de leiders van morgen.

Session 2024-2025