Op 7 oktober 2023 lanceerde de Palestijnse beweging Hamas haar operatie “Al-Aqsa Storm”, een ongeziene aanval in de Israëlische periferie van de Gazastrook. De volgende dag sloeg het Israëlische defensieleger (IDF) terug met een eigen militaire campagne “Swords of Iron”, die extreem verwoestend was voor de Gazaanse bevolking en infrastructuur. Sindsdien heeft het Midden-Oosten zijn comeback gemaakt in de actualiteit die tot dan toe gericht was op de oorlog in Oekraïne.
Driekwart eeuw na de oprichting van de Hebreeuwse staat zaait het Israëlisch Palestijnse conflict nu meer verdeeldheid dan ooit en staan de universitaire campussen in het Westen in rep en roer. Op regionaal niveau lijkt een nieuwe doos van Pandora geopend te zijn die een steeds problematischere graad van coördinatie onthult binnen de verschillende schakels (nl. Libanon, Syrië, Irak, Jemen en Palestina) van de “as van verzet”, die is afgestemd op Iran. Nu de IDF van plan is om Hezbollah hard te treffen in Libanon en de Houthi-rebellen de internationale maritieme handel in de Rode Zee blijven aanvallen, belangt de voorbode van de eerste oorlog tussen Iran en Israël meer dan alleen het Nabije Oosten aan.
Om meer inzicht te krijgen in de complexiteit van de huidige crisis en het risico dat deze zich verder uitbreidt, hebben we het genoegen om te luisteren naar prof. dr. Jean-Pierre Filiu (Sciences Po Paris), voormalig beroepsdiplomaat, een historicus gespecialiseerd in de Gazastrook en een onmiskenbare kenner van het Israëlisch-Arabische conflict.

Bron afbeelding : © IDF

Avondconferentie

Hoe Palestina verloren ging en
waarom Israël niet gewonnen heeft

Prof. dr. Jean-Pierre FILIU

Moderator : Didier LEROY

Taal : Frans
Simultane vertolking in het Nederlands en in het Engels

25 september 2024, 17.00 u. – 18.30 u.
> 16.30 u. – Onthaal
> 17.00 u. – Conferentie
> 18.30 u. – Receptie

Campus Renaissance
Hobbemastraat 8
1000 Brussel